Saja bagi nama gempak sikit sebabnya suami kita nie orang Kedayan, suka masak tahu he he
Bahan² nya
500gm kepak ayam
*100gm cili merah
*7 biji cili padi
1 ulas serai
*4 ulas bawang merah
*4 ulas bawang putih
*3inci halia
*1 camca serbuj kunyit
2 helai daun limau purut
1 biji tomato
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Cara² memasaknya
Bersihkan ayam kemudian perap dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng. Panaskan minyak lepastu goreng ayam tadi dengan api sederhana
Kemudian, bahan² yang bertanda * tadi, Dayang blend kasar supaya bila makan nanti, masih ada granul yang besar² dari bawang dan cili hhmmm tak sabar
Eh? Ayam tadi jangan dilupa ya, sambil² blend, balik²kan ayam tadi. Jangan balikkan kuali yeer hehe
Settle ayam, ketepikan. Bahan yang kita blend tadi, kita tumis pulak dengan 4 sudu minyak. Takpayah banyak sangat, yang penting, bahan² tadi masak serata dan aromanya menusuk ke hidung. Huk huk terbatuk² suami sebelah masa goreng cili tadi
Jika sudah naik bau, nampak dah masak bahan cili kita, masukkan tomato yang telah dihiris besar². Tomata jangan masuk awal nanti cili kita berkuah, paling last tomat masuk sebelum ayam sebab cepat layu
Sudah sebati semua, bolehlah masukkan ayam dan gaul rata dalam 5 minit sebelum dihidangkan
Hiaskan dengan cili potong. Dah siap untuk juadah berbuka. Menu ini tak pedas sangat. Sedang sedang. Anak² buah Dayang suka makan sampai bertambah² nasi
Selamat mencuba. Tata
No comments:
Post a Comment