Harini Dayang nak share satu resepi yang memang antara yang wajib juga setiap pagi Syawal
DAGING PINANG MASAK KISMIS HITAM
Bahan²nya
200kg Daging pinang (bahagian paha)
4 Ulas Bawang Merah (ditumbuk)
5 Ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 Ulas Bawang Besar (ditumbuk)
1 Batang Serai (dititik)
3 Inci Halia (ditumbuk)
50gm Kismis Hitam
Rempah ratus (bunga lawang, buah keras, kulit kayu manis, cengkih)
2 Biji Tomato (dipotong dadu)
2 Biji Lada Merah (dihiris halus)
2 Keping Asam Keping
2 Sudu Besar Rempah Kicap
2 Sudu Besar Sos Tiram
2 Sudu Besar Kicap Manis
Garam Secukup Rasa
Minyak untuk menumis
Cara² memasaknya
1. Daging direbus terlebih dahulu selama 30minit. Kemudian dihiris halus. Ketepikan
2. Rempah ratus digoreng hingga naik bau. Kemudian, goreng bahan² yang ditumbuk tadi hingga naik bau lagi. Masukkan daging dan gaul rata
3. Letak kicap, sos tiram dan air supaya daging meresap semua bahan² tadi
4. Masukkan tomato dan asam keping tadi. Masak 30minit lagi
5. Dah siaaaap
Boleh dimakan dengan nasi putih atau roti. Sedaaaap. Cubalah
Selamat mencuba. Tata
No comments:
Post a Comment