Friday 15 May 2020

# juadah dipagi syawal

Daging pinang masak hitam

Salam 22Ramadan uolls


Harini Dayang nak share satu resepi yang memang antara yang wajib juga setiap pagi Syawal


DAGING PINANG MASAK KISMIS HITAM


Bahan²nya

200kg Daging pinang (bahagian paha)
4 Ulas Bawang Merah (ditumbuk)
5 Ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 Ulas Bawang Besar (ditumbuk)
1 Batang Serai (dititik)
3 Inci Halia (ditumbuk)
50gm Kismis Hitam
Rempah ratus (bunga lawang, buah keras, kulit kayu manis, cengkih) 
2 Biji Tomato (dipotong dadu)
2 Biji Lada Merah (dihiris halus)
2 Keping Asam Keping
2 Sudu Besar Rempah Kicap
2 Sudu Besar Sos Tiram
2 Sudu Besar Kicap Manis
Garam Secukup Rasa
Minyak untuk menumis

Cara² memasaknya

1. Daging direbus terlebih dahulu selama 30minit. Kemudian dihiris halus. Ketepikan

2. Rempah ratus digoreng hingga naik bau. Kemudian, goreng bahan² yang ditumbuk tadi hingga naik bau lagi. Masukkan daging dan gaul rata

3. Letak kicap, sos tiram dan air supaya daging meresap semua bahan² tadi

4. Masukkan tomato dan asam keping tadi. Masak 30minit lagi

5. Dah siaaaap


Boleh dimakan dengan nasi putih atau roti. Sedaaaap. Cubalah


Selamat mencuba. Tata


No comments:

Post a Comment

Follow Us @u.shine.im.queen